Posteri ( 1 - 25 od ukupnih: 39 )
Skraćeni prikaz djela Tri osnovna temelja
(Bosanski)
2016-10-19
Djelo "Tri osnovna temelja" spada u najjednostavnija, ali ipak najbitnija, djela iz islamske akide. Osnova ovog djela predstavljaju tri pitanja o kojima će svaki čovjek biti pitan u kaburu: "Ko je tvoj Gospodar? Koja ti je vjera? Ko ti je poslanik?". Pred vama se nalazi letak u kojem na pojednostavljen način možete vidjeti skraćeni prikaz ovog bitnog djela islamske literature, olakšavajući sebi time razumijevanje i pamćenje ove kratke knjižice.
Kako pravilno obaviti namaz
(Bosanski)
2016-08-21
Pojašnjenje kako ispravno obaviti namaz, sa savjetima koja djela u namazu ne treba činiti.
Abdest
(Bosanski)
2015-08-31
U ovom letku se ukratko spominje način uzimanja abdesta.
Medina
(Bosanski)
2015-06-27
Ovaj kratki infografik nam pojašnjava najvažnije informacije vezane za Medinu, grad Allahovog Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i njenu okolicu.
Ka’ba Časna
(Bosanski)
2015-06-27
U ovom letku se spominju ukratko osnovne informacije vezane za Kabu i njene najbitnije posebnosti.
Smisao života
(Bosanski)
2015-03-05
Ova brošura objašnjava smisao našeg postojanja na ovom prolaznom svijetu. Također nam navodi bitne razloge zbog čega moramo da vjerujemo u Jednog Boga kao Stvoritelja svemira i svega postojećeg, i da samo Njega obožavamo.
Prava žena u islamu
(Bosanski)
2015-03-05
Ova brošura govori o pravima žene u islamu, poput jednakog prava na obrazovanje, prava u odabiranju supružnika. Također nam ukazuje da su za svoja dobra ili loša djela podjednako odgovorni i muškarac i žena.
Poslanik Muhammed – sallallahu alejhi ve sellem
(Bosanski)
2015-03-05
Ova brošura nam ukratko kazuje o nekim osobinama Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Kazuje nam o njegovoj milosti prema ljudima, strpljivosti, saosjećajnosti, plemenitosti, pažljivosti i razumijevanju.
Islam
(Bosanski)
2015-03-05
Brošura nam ukratko objašnjava osnovne stvari u islamu, upoznavajući nas sa pet islamskih ruknova, sa konceptom obožavanja Boga u islamu kao i sa šest glavnih imanskih načela. Također nam ukratko govori o smislu života, i sve nam to predstavlja na jasan, jednostavan i lahak način.
Neistine u vezi sa islamom
(Bosanski)
2015-03-05
Ova brošura objašnjava neka pogrešna shvatanja i neistine o islamu. Npr, da muslimani obožavaju novog boga, i da obožavaju Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem; da je islam vjera koja podstiče na nasilje; da je hidžab opresivan za žene; da islam primorava ženu na udaju, kao i to da je dozvoljeno u islamu prisiljavanje nemuslimana da prihvate islam.
Nauka u islamu
(Bosanski)
2015-03-05
Ova brošura potvrđuje neke naučne činjenice koje su spomenute u Kur’anu prije više od 1400. godina, dokazujući da je islam istinska Božija vera. Sadrži činjenice koje se tiču porijekla ljudskog života, razvijanje embriona, širenje svemira kao i originalno porijeklo gvožđa na Zemlji.
Isa (Isus) Božiji poslanik
(Bosanski)
2015-03-05
Ova brošura nam pruža jasnu sliku o Isau (Isusu), alejhi-s-selam, o tom velikom i časnom Božijem Poslaniku, koristeći se citatima iz Kur’ana i Biblije.
Hidžab
(Bosanski)
2015-03-05
Ova brošura se bavi pitanjima hidžaba, islamske odjeće, sa različituh aspekata kao što su: hidžab kao predanost i pokornost Bogu, hidžab kao čednost, kao zaštita, kao ponos, kao poštovanje i kao samopouzdanje. Također su navedeni i neki dokazi o hidžabu prisutni u Bibliji.
Allahova milost
(Bosanski)
2015-03-05
Ova brošura nam u nekoliko tačaka na lijep i jasan način ukazuje na Božiju milost kao i na same primjere Božije milosti, milost nad svim Božijim stvorenjima i upućuje nas na djela pomoću kojih postižemo više Božije milosti i zadovoljstva.
Propisi džume
(Bosanski)
2014-11-30
S obzirom na to da je petak najodabraniji dan u godini, i da je džuma namaz jedan od najvrijednijih namaza, a puno našeg naroda nije svjesno vrijednosti, propisa i adaba petka i džume namaza, ukazala se potreba da se, u kratkim crtama, ukaže na te stvari kroz ovaj letak.
Vrijednost prvih 10 dana zul-hidždžeta
(Bosanski)
2014-11-30
Uzvišeni Allah je odlikovao neka mjesta nad drugim, i neka vremena nad drugim, i neka djela nad drugim, bilo da se radi o dunjalučkim ili vjerskim poslovima. Među odlikovanim vremenima jeste prvih deset dana zul-hidždžeta, o čijoj vrijednosti nam govori ovaj letak, upućujući nas na to kako da ih najbolje iskoristimo.
Zašto postojim?
(Bosanski)
2014-11-30
Jedno od praiskonskih pitanja za čijim odgovorom traga svako ljudsko biće jeste: „Zašto postojim?“ Ovaj letak nam daje odgovor na to pitanje kroz jasne razumske dokaze i riječi Onoga Koji je i učinio da postojimo.
Razmislimo o Ramazanu
(Bosanski)
2014-11-30
Ramazan je najvrijedniji mjesec u godini i većina ljudi ga ne iskorišćava na najbolji način, zbog čega je sačinjen ovaj letak koji govori o vrijednosti ramazana, koristima koje donosi i načinima njegovog iskorišćavanja.
Sihr – grijeh koji vodi u vječnu propast
(Bosanski)
2014-11-30
Savremeni život, uprkos tehonološko-naučnom napretku, nimalo ne zaostaje u sujevjerjima i bavljenju sihrom od prijašnjih vremena. Ovaj letak nam objašnjava šta je to sihr, kakav je njegov utjecaj, koji je njegov propis, kako prepoznati sihirbaza i kako odstraniti sihr.
Putovanje ka vječnom životu
(Bosanski)
2014-11-30
Život savremenog čovjeka je ispunjen obavezama, ali prazan od smisla i istinske sreće. Ovaj letak nam govori o tome šta je istinska sreća, i kako je postići na ovom svijetu i na Ahiretu u vječnosti.
Osnovni islamski propisi kamatnog poslovanja u islamu
(Bosanski)
2014-11-30
Jedna od velikih pošasti savremenog doba jeste i raširenost kamatnog poslovanja u svijetu, čak i kod mnogih muslimana. Ovaj letak nam ukazuje na veličinu grijeha kamatnog poslovanja, vrste kamate, propise vezane za njih i alternativna rješenja koja nam islam nudi.
Osnovni temelji islamskog vjerovanja
(Bosanski)
2014-11-30
Kao što svaka građevina ima glavne stubove, tako i islam ima glavne temelje vjerovanja. Njih je šest, i onaj ko negira ili posumnja u bilo koji od njih, takav poništava svoju vjeru. Ovaj letak ukratko predstavlja te temelje na lahak i pristupačan način.
Ogovaranje
(Bosanski)
2014-11-30
Jedna od veoma negativnih pojava među apsolutnoj većini muslimana, koja je prisutna još od prvih vremena, jeste ogovaranje. Ovaj letak nam definiše ogovaranje, pojašnjava njegov propis, uzroke, primjere, zatim kako izbjeći ogovaranje i šta su velikani islama rekli o ogovaranju.
Kurban
(Bosanski)
2014-11-30
Prinošenje kurbana je jedan od ibadeta kojima se čovjek približava Allahu, i koji je pun vjerskih koristi i simbolike. U ovom letku su izložene najbitnije teme vezane za ovaj ibadet:
- Propis klanja kurbana;
- Uvjeti ispravnosti kurbana;
- Kada se kolje kurban?
- Podjela kurbanskog mesa;
Savjeti onima koji kolju kurban.
Naš Gospodar Allah
(Bosanski)
2014-11-30
Ovaj letak nas vodi do spoznaje ko je to naš Gospodar, kroz promišljanje o Allahovim objavljenim i stvorenim znakovima koji nam na Njega ukazuju, donoseći kao zaključak to da Taj Koji nas je stvorio ima Svoja prava kod nas – pa naučimo ih i ispoštujmo.
Go to the Top