Pošaljite vaš e-mail
Izabrali smo za vas
O mjesecu koji ima poseban status u islamu, pa je dobro znati šta nam je raditi po pitanju tog mjeseca od dobrih djela a kloniti se novotarija.
Još jedno od odličnih predavanja na ovu temu. Tu možete čuti nemali broj šerijatskih tekstova iz Kur’ana i hadisa o vrijednost ove noći i njenom mjestu u islamu. Sve to treba da posluži kao podsticaj da se ova noć traži u zadnjoj desetini ramazana, bilo to ove ili iduće godine.
Žena koja je u hajdu (mjesečnici), šta može da čini u noći Lejletul-kadra?Da li može povećati broj svojih dobrih djela tako što će se zaokupirati ibadetom?Ako je odgovor potvrdan, kakve su to onda stvari koje može da čini u toj noći?
Svevišnji Allah skrio je od Svojih robova znanje o Lejletul-kadru upravo iz milosti prema njima, kako bi, tragajući za njom u zadnjoj trećini mjeseca, učinili što više djela: klanjali namaz, učili zikr i dove, i time se približili Allahu, subhanehu ve te’ala, i Njegovoj nagradi. Također, Uzvišeni je skrio ovu noć kako bi ispitao Svoje robove, da vidi ko će ustrajno činiti dobra djela tragajući za ovom noći, a ko će biti lijen i nemaran prema njoj. Uistinu, ko žudi za nečim, taj i traga za tim, i u tome ne osjeća nimalo umora.
Na koji način trebamo provesti noć Kadr? Da li da je provedemo klanjajući, učeći Kur’an, iščitavajući biografiju Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ili držeći vaz, savjetujući ljude i obilježavajući je u džamijama?
Šta može da radi žena koja ima menstrualni ciklus u noći Lejletu-l-kadra? Da li može povećati broj svojih dobrih djela, tako što će se zaokupirati ibadetom? Ako je odgovor potvrdan, kakvi su to onda ibadeti koje može da čini u toj noći?
Saznajte u ovom kratkom audio klipu, da li je noć Kadr dvadesetsedma noć ramazana ili neka druga noć?
Saznajte u ovom kratkom audio klipu, kako je najbolje za vjernika da provede noć koja je bolja od hiljadu mjeseci.
Saznajte u ovom kratkom audio klipu koje sve odlike i vrijednosti krije noć Kadr.
Saznajte u ovom kratkom audio klipu znakove po kojima se može prepoznati noć koja je bolja od hiljadu mjeseci.
Zadnje objavljeno ( Bosanski )
PiO
( Bosanski )
2018-04-24
Veoma sam zainteresirana za vjeru islam. Šta trebam učiniti kako bih postala muslimanka? Uvijek sam bila u potrazi za religijom koja će učiniti da se osjećam bliže Bogu, kao što to islam čini.
VIDEO
( Bosanski )
2017-02-19
Dr. Kazuki Šimomora je rođen 1975. godine. Živi u gradu Nagoja u Japanu. Izučavanje orijentalizma ga je dovelo do islama. Na njega je uticao njegov kolega, istraživač islamskih studija, sve dok nije potvrdio da je vjera islam najpreča da se slijedi. Od srednje škole je želio da studira književnost. Sa profesorom istorije, koji je bio dobar profesor, studirali su jednu knjigu o historiji Osmanskog carstva. Zavolio je historiju Osmanskog carstva, i to mu je bio uvod u islam.
VIDEO
( Bosanski )
2017-02-19
Abdurahman je rođen u Italiji. Primio je islam prije par godina, tada je imao između 13 i 14 godina. Bio je kršćanin, ali je njegov razum odbijao da povjeruje da čovjek može da bude Bog. Od malih nogu je znao da Bog postoji, i osjećao je da mora da traga za istinom. Imao je oko 12 godina kada je počeo da razmišlja šta to Bog želi od nas? Šta je to istina? Na koji način Bog komunicira sa nama? Šta On želi od nas? Koje su to naše obaveze prema Njemu?"
VIDEO
( Bosanski )
2017-02-19
Njegovo ime je Muhammed, ima 29 godina. Primio je islam 2006. godine u Rusiji. Radi u proizvodnji ulja od ćurekota , i svemu što ima veze sa Poslanikovom medicinom, zdravom i prirodnom ishranom. Božijom voljom njegov pogled se zadržao na jednom kur’anskom odlomku. Dugo je zastao kod poglavlja El-’Asr. Spoznao je da su svi ljudi na gubitku, osim oni koji veruju u Boga i rade dobra djela...
VIDEO
( Bosanski )
2017-02-19
"Holanđanin, Arnaud Van Dorn, čovek koji je učestvovao u snimanju antiislamskog filma "Fitna", u kojem se vređao poslanik Muhammed, mir nad njim. Bio je aktivan član Stranke slobode, koja se borila protiv Islama. Danas je predsednik stranke koja predstavlja prava muslimana u Holandiji. I predstavnik je muslimana u gradskom veću. Kako je ovaj čovek mogao da se promeni od ekstremnog desničara do umerenog vernika u Islamu?"
VIDEO
( Bosanski )
2017-02-19
Maeno Naevoki je novi musliman iz Japana. Njegovo urođeno prirodno verovanje u jednog Boga ga je probudilo i podstaklo ga da počne da traži istinu o smislu života. Puno je razmišljao i sam sebi bi postavljao pitanja: "Ko sam ja? Zašto sam ovde na Zemlji?" Poslušajte prelepu priču našeg brata Maena iz Japana.
VIDEO
( Bosanski )
2017-02-19
Ebu Hurejre je rođen 1950. godine u gradu Lasarte u Španiji. 1982 godine je postao musliman. Studirao je na hrišćanskom institutu za sveštenike, jer je želeo da postane sveštenik, ali njegova duša nije bila sa time zadovoljna. Zatim je sledio ideju komunizma, ali njegova duša se i dalje osećala zbunjeno. Zatim je počeo da praktikuje jogu, ali ni to nije otklonilo njegovu zbunjenost. Okrenuo se svome srcu i upitao ga: "Šta želim od svog života?" Poslušajte životnu priču ovog mudrog čoveka.
VIDEO
( Bosanski )
2017-02-19
Danijel je iz Štokholma, radi kao direktor u dve škole. Studirao je ekonomiju na Štokholmskom univerzitetu u Švedskoj. Takođe je studirao filozofiju, istoriju, religije, i jezike, a trenutno govori osam jezika. Prihvatio je Islam pre 15 godina. Mimo Kur’ana i verskih knjiga, voli da čita knjige iz istorije, poezije, drame kao i klasike. Zavoleo je čitanje, pretraživanje i kulturu, a njegova majka je imala veliku ulogu u tome. Rečeno mu je od malena da je Islam vera siromašnih, pa je odlučio da to lično proveri. Danijel je bio fasciniran lepotom koju je našao u Islamu, a zatim je primio Islam.... Poslušajte njegovu priču.
VIDEO
( Bosanski )
2017-02-19
Okoda Atsuši iz Japana, profesor je na Univerzitetu Kio. Postao je vrlo bitna osoba u japanskoj zajednici. On je uzor mnogim Japancima zbog svog lepog ophođenja i posedovanja velikog znanja. Kako je i zašto prešao na Islam? Poslušajte njegovu priču...
VIDEO
( Bosanski )
2017-02-19
Holanđanin Stefan Zentveld, oženjen je i otac četvoro dece. Nekada je puno voleo muziku. Jednom je otvorio Jutjub stranicu i preslušao jedno kur’ansko poglavlje, pa ga je zadivila melodija Kur’ana. Stefan je pre Islama verovao u Darvinovu teoriju evolucije, i potpuno bio ubeđen u nju. On kaže: „U Holandiji učimo Darvinovu teoriju evolucije, dakle da je čovek nastao od majmuna. To je bilo logično za obične ljude, ali ne i za one koji tu teoriju istražuju. To je i za mene bilo logično, kao i mnogima u Holandiji. Zbog toga sam bio ubeđen u Darvinovu teoriju, a ne u to da je Bog stvorio Adama i Evu.“ Saznajte njegovu priču u ovoj epizodi.
Go to the Top