لماذا تأخر المسلمون؟ ولماذا تقدم غيرهم ؟

كتب البطاقة التعريفية
العنوان: لماذا تأخر المسلمون؟ ولماذا تقدم غيرهم ؟
اللغة: بوسني
نبذة مختصرة: هذا عنوان كتاب لأمير البيان شكيب أرسلان رحمه الله تعالى. والكتاب مشهور لدى المثقفين، ولا يحتاج للتعريف به، لكن الذي أود الشروع به هنا هو نقل مقتطفات لكلمات مأثورة ومؤثرة للمؤلف مستخرجة من هذا الكتاب، تدل على علو كعب هذا الرجل في البيان والفكر والدعوة والفهم الثاقب للحياة.
تأريخ الإضافة: 2007-07-17
الرابط المختصر: http://IslamHouse.com/46090
:: هذا العنوان مصنف موضوعياً ضمن التصانيف الآتية ::
- هذه البطاقة مترجمة باللغات التالية: بوسني - بنغالي - أوزبكي - تايلندي - مليالم - إنجليزي
المرفقات ( 1 )
1.
Društvo
304.8 KB
فتح: Društvo.pdf
نبذة موسعة

               Muslimani imaju briljantnu prošlost, a očekuju budućnost sa uvjerenjem da će islam zavladati svijetom. Čekaju Isaa, a.s., a nisu mu pripremili teren. Poražavajući je podatak da samo 15% muslimanskih žena iz Nigera zna čitati i pisati. Trebamo uporediti prosječno radno vrijeme kod japanaca i prosječno radno vrijeme kod muslimana. Muslimani pate, možemo slobodno ustvrditi, od dvije opake bolesti: deficita konkretne akcije i njenog antonima -   spekulacije koja im rijetko kad pomaže.

               Pasivnost je faktor, po Emiru Šekibu Arslanu, koji je uticao i utiče na kašnjenje muslimana za modernom naukom. On kaže: „Moderna nauka zavisi o ideji i poduzetnosti. Čim se to dvoje nađe, naći će se i moderna nauka i moderni zanati. Poznato je da su Japanci do 1968. god. bili, kao i ostali istočni narodi, u patrijarhalnom stanju, pa kad su htjeli dostići moćne narode, naučili su evropske nauke i izučili njihove zanate.“

Go to the Top