ماذا يقول الإسلام عن الإرهاب؟

مقالات البطاقة التعريفية
العنوان: ماذا يقول الإسلام عن الإرهاب؟
اللغة: روماني
نبذة مختصرة: فقد ملأت قضية ما يسمى بـ ( الإرهاب ) الدنيا، وشغلت الناس، وأصبحت حديثا مشتركًا بكل اللغات، وعلى اختلاف الحضارات، ولكن وإن نطق الجميع بالكلمة فإنهم مختلفون في تحديد معناها، فلا تكاد تعريفات (الإرهاب) تقع تحت الحصر، وكل مقرّ بنسبية المصطلح، وعدم تحدده وعدم الاتفاق على معناه، ومع أن الجميع يدعى للإسهام في حرب ( الإرهاب ) وتلك معضلة كبرى، توجب على العقلاء أن يدرسوا الأمر إذ كان همًا عامًا.
وفي هذه المقالة بيان ماذا يقول الإسلام عن الإرهاب؟
تأريخ الإضافة: 2009-01-16
الرابط المختصر: http://IslamHouse.com/191598
:: هذا العنوان مصنف موضوعياً ضمن التصانيف الآتية ::
- هذه البطاقة مترجمة باللغات التالية: روماني - إنجليزي
المرفقات ( 2 )
1.
Ce spune Islamul despre Terorism?
39.9 KB
فتح: Ce spune Islamul despre Terorism?.pdf
2.
Ce spune Islamul despre Terorism?
4.9 MB
فتح: Ce spune Islamul despre Terorism?.doc
نبذة موسعة

 

Ce spune Islamul despre Terorism?

 

Una dintre caracteristicile tipice din acest moment istoric,in societatea noastra,este prezenta apasatoare a violentei.Ori ca e  o bomba care explodeaza intr-o piata,ori un avion deviat,unde persoane inocente sunt tinute ostatice pentru motive politice.Traim oricum intr-o epoca unde manipulatia de grupuri etnice si pierderea de vieti umane nevinovate au devenit ceva obisnuit.

Astfel este natura universala a violentei fara limite ."Terorismul" este considerat ca una din primele bariere impotriva pacii si sigurantei societatii in care traim. Termenul "terorism" a devenit des intalnit  doar de putine decenii.Unul din rezultatele negative legate de utilizarea acestui termen  nou,este ca limiteaza definitia de terorism a acelor mici grupuri sau indivizi.Intr-adevar,terorismul este o problema globala manifestata in diferite forme ,in afara oricarui stereotip.

Sunt acei care atribuie putina valoare vietii omenesti si gandesc ca au puterea de a dispune,asemenea indivizi exista in fiecare strat social.Poate fi vorba de un functionar dezamagit ce ucide colegii sai cu sange rece sau un cetatean asuprit intr-o tara ocupata ce exprima furia sa,facand explodarea unui autobuz scolar plin cu copii inocenti;acestia sunt teroristii.Paradoxal,sunt chiar politicieni  ce profita de opozitii stramosesti intre etnii diferite,pentru a intari pozitiile lor.Presedintele ce ordona bombardarea de orase intregi si Consiliile supreme ce “sufoca”  milioane de civili ducandu-i la moarte,manipuland arma ilegala a sanctiunii si sunt rar pedepsiti pentru crimele lor impotriva omenirii.

Aceasta este definitia terorismului,care a condus ca musulmanii sa fie asociati cu manifestari de distrugere si groaza.Consecinta unei asemenea asocieri,este transformarea acestor musulmani in victime de violenta si groaza.Cateodata,Islamul  chiar este  responsabil de manifestarile  faptuite de cei nemusulmani.Cum este posibil ca Islam,lumina caruia a permis Europei iesirea din secolele intunecate,sa devina acum responsabil de epoca groazei? Ar putea vreodata o credinta ce are mai mult de un miliard de discipoli in toata lumea, dintre care mai mult de 7 milioane in America,intr-adevar sa sustina crime si mutilatii de persoane nevinovate?Ar putea Islam a carui nume simnifica "pace"si "supunere lui Dumnezeu",sa incurajeze credinciosi sai sa lucreze pentru moarte si distrugere?Este oare posibil?

 

Importanta vietii umane:

Sfantul Coran zice:

".......Nu ucideti pe nimeni pe nedrept, caci Allah v-a oprit aceasta.Pe acestea vi le porunceste.Poate veti pricepe!"[Coran 6:151]

Islamul considera toate formele de viata sfinte.Oricum, importanta  vietii umane are o pozitie speciala. Primul si principalul din drepturile omenesti in Islam este dreptul la viata.

Sfantul Coran zice:

"......Cel care ucide un suflet nevinovat de uciderea altui suflet  sau de o alta stricaciune pe pamant  este ca si cand i-ar ucide pe toti oamenii"[Coron 5:32]

Asemenea este valoarea unei singure vieti umane, incat Coranul identifica luarea unei vieti pe nedrept cu uciderea unei omeniri intregi. Asa  ca  Sfantul Coran interzice clar "omorul".Pedeapsa cu moartea,prescrisa de Stat pentru pedepsirea vinovatilor de delicte particulare grave si pentru administrarea justitiei este necesara pentru a sustine rolul legii,pacea si siguranta societatii.Islamul, interzice clar"luarea legii in mainile tale",adica lumea comuna nu poate sa decida singura cine trebuie sa fie pedepsit, doar o curte islamica adaptata si competenta poate sa stabileasca daca o persoana ce a ucis o alta persoana merita pedeapsa capitala sau nu.

 

 Etica  razboiului

Chiar si in timpul razboiului, Islamul  trateaza  cu dreptate inamicul pe campul de batalie.Islamul a trasat o linie clara de distingere intre luptatori si neluptatori din tara inamica. Printre  neluptatori se intelege femei, copii, batrani cei firavi,etc.

Profetul Mohammad(pacea si binecuvantare  lui Allah  fie asupra sa) interzicea luptatorilor  uciderea femeilor si copiilor[1] si anunta: "...Nu tradati,nu fiti excesivi,nu mutilati si nu ucideti un nou nascut"[2]. Si le-a interzis pedepsirea cu focul.[3]

Asa  ca  siguranta vietii ne-combatantilor  e asigurata , chiar daca tara lor este in razboi impotriva unui Stat islamic.

 

Jihad:

Islamul in general,nu este inteles in Occident, si poate nici un alt termen islamic nu  provoaca reactii asa mari ca  si cuvantul"jihad".Termenul"jihad"a fost folosit  mult pentru aratarea imaginii neobisnuite de musulmani violenti, ce constrang persoanele, sa se converteasca cu forta, folosind forme brutale si extreme de convincere .

Acest mit a fost transmis pe parcursul secolelor de banuieli, in timpul si dupa cruciade, si din nefericire persista pana in ziua de astazi. Cuvantul"jihad" deriva de la verbul "jihada" ce simnifica "a se sforta" sau "a lupta" deci cuvant cu cuvant  inseamna  un act ce indica: lupta .

Profetul Mohammad(pacea si binecuvantarea  lui Allah  fie asupra sa) zise ca cel mai mare "jihad" este lupta impotriva soaptelor  sirete a propriului suflet. Deci "jihad" se refera mai ales la lupta interioara, necesara pentru a deveni o persoana virtuoasa si supusa lui Dumnezeu in fiecare aspect al vietii. In al doilea rand "jihad" se refera la lupta impotriva nedreptatii. Islam, ca si alte religii, ingaduie autoapararea si lupta impotriva tiraniei, abuzului dar sub anumite conditii.

Sfantul Coran zice:

"Si ce este cu voi de nu luptati pe calea lui Allah si pentru barbatii,muierile si copii slabi care zic:Doamne scoate-ne pe noi din cetatea asta cu neam nelegiuit si da-ne noua din partea Ta un ocrotitor si da-ne noua din partea Ta un ajutor"[Coran 4:75]

Islamul incurajeaza credinciosi sai sa faca cat mai mult bine pentru a se purifica, asa incat sa se stabileasca pacea si dreptatea in societate.

Martin Luther King Jr. a zis:

"Ar trebui sa regretam in aceasta epoca, nu doar pentru cuvintele odiose si faptele persoanelor rele,dar si pentru linistea oamenilor buni".

 Islamul incurajeaza toti musulmani sa contribuie pentru mentinerea echilibrului in care Dumnezeu a creat totul. Divinul Coran nu iarta uciderea de persoane nevinovate.Terorizarea populatiilor civile nu poate fi numita "jihad" nici nu poate fi numita ca invataturi islamice.

 

Istorie tolerantei:

Chiar si invatatii occidentali au renegat mitul musulmanilor ce constrang altii sa se converteasca. Marele istoric De Lasy O'Leary a scris:

"Oricum,istoria arata clar ca legenda musulmanilor fanatici ce fac dezordine prin lume obligand altii sa imbratiseze Islamul cu varful spadei,este unul dintre cele mai absurde mituri,fructul fantaziei ce istorici au citat vreodata"[4].
Musulmanii au condus Spania pentru aproape 800 de ani.In timpul acestei perioade si pana cand nu au fost constransi sa plece, cei nemusulmani din acel loc erau teferi, siguri si puternici. Ba mai mult minoritatea crestinlor si a evreilor locuiesc in regiuni musulmane din Orientul Mijlociu de secole.Tari ca Egipt, Maroc, Palestina, Liban, Siria si Iordania au o prezenta importanta de populatie crestina si evreiasca. Aceasta nu surprinde un musulman, deoarece credinta sa ii interzice sa constranga altii sa accepte punctul sau de vedere

Divinul Coran zice:

"Nu este silire la credinta!Razvretita  este deosebirea dintre calea cea dreapta si ratacire iar acela care se leapada de Taghut si crede in Alah acela s-a prins de cea mai trainica toarta care nu se va sparge nicodata.... ".[Coran 2:256].

 

Islamul ,marele Unificator

Departe de a fi o dogma militanta, Islamul este un stil de viata ce depaseste neamul si originea etnica. Sfantul Coran ne aminteste de mai multe ori originea noastra comuna:

"O, voi oameni! Noi v-am creat dintr-un barbat si o femeie si v-am facut popoare si triburi ca voi sa va cunoasteti unii pe alti.Cel mai cinstit intre voi inaintea lui Allah este cel mai evlavios.Allah este Stiutor, si Cunoscator."[Coran 49:13]

Astfel, este universalitatea invataturilor ,  si face ca  Islamul religia ce creste cel mai repede in lume in numar de discipoli.Intr-o lume plina de conflicte,de divideri profunde dintre oameni,o lume ce este amenintata de terorism savarsit de indivizi si State, Islam este o lumina ce conduce si ofera speranta pentru viitor.

……………………………………………………..

[1] Narat in Saheeh Al-Bukhari

[2] Narat in Saheeh Muslim

[3] Narat in Abu-Dawood

[4] Islam la Crossroads, Londra,1923, pagina 8.

 

موضوعات متعلقة ( 1 )
Go to the Top