ফল ও সব্জির যাকাত

ফতোয়া পেইজ পরিচিতি
শিরোনাম: ফল ও সব্জির যাকাত
ভাষা: তুর্কি
মুফতী: মুহাম্মাদ সালেহ আল-মুনাজ্জিদ
অনুবাদক: মুহাম্মদ মুসলিম শাহীন
প্রকাশনায়: ইসলাম প্রচার ব্যুরো, রাবওয়াহ, রিয়াদ
সংক্ষিপ্ত বর্ণনা: প্রশ্ন , উত্তর দিয়েছেন শায়খ মুহাম্মদ সালেহ আল মুনজিদ। প্রশ্নটা হল এক ব্যক্তির বাগান আছে ও আছে শস্যক্ষেত্র। এতে কি উশর দিতে হবে?
সংযোজন তারিখ: 2007-12-11
শর্ট লিংক: http://IslamHouse.com/66361
:: এই শিরোনামটি বিষয় অনুসারে নিম্নের ক্যাটাগরিগুলোতে বিন্যস্ত ::
এই ‘বিষয় পরিচিতি’টি নিম্নোক্ত ভাষায় অনূদিত:: তুর্কি - আরবী - থাই - মালয়ালাম - বসনিয়ান - উযবেক
বিষয়ের সংযুক্তিসমূহ ( 2 )
1.
SEBZE VE MEYVELERİN ZEKÂTI
79.6 KB
: SEBZE VE MEYVELERİN ZEKÂTI.pdf
2.
SEBZE VE MEYVELERİN ZEKÂTI
40.5 KB
: SEBZE VE MEYVELERİN ZEKÂTI.doc
বিস্তারিত বিবরণ

Hamd, yalnızca Allah'adır. Salât ve selâm da Peygamberimiz Muhammed -sallallahu aleyhi ve sellem-'edir.

Sebze ve meyvelerde zekât gerekmez. Çünkü sebzeler, ölçekli ve saklanabilen /stoklanan şeyler değildirler. Fakat hurma, kuru üzüm, badem ve fıstık gibi ölçekli ve saklanabilen meyvelerde zekât gerekir. Nar, incir, erik, karpuz ve benzeri meyveler ile domates ve salatalık gibi, ölçekli olmayan ve saklanamayan meyve ve  sebzelere gelince, bunlarda zekât gerekmez. Çünkü bunlar, saklandığı takdirde bozulur.

Ebu Saîd el-Hudrî'den -Allah ondan râzı olsun- rivâyet olunduğuna göre, Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:

{ لَيْسَ فِيمَا دُونَ خَمْسَةِ أَوْسُقٍ مِنْ تَمْرِ وَلاَ حَبِّ صَدَقَةٌ، وَلَيْسَ فِيمَا دُونَ خَمْسِ أَوَاقٍ مِنْ الْوَرِقِ صَدَقَةٌ، وَلَيْسَ فِيمَا دُونَ خَمْسِ ذَوْدٍ مِنْ الْإِبِلِ صَدَقَةٌ } [ متفق عليه ]

"Beş vesk'ten[1] az olan hurma ve tahılda zekât yoktur. İki yüz dirhemden az olan gümüşte zekât yoktur. Beş taneden az olan devede zekât yoktur."[2]

Bu zikredilenler, ölçekli olan şeylerde olduğuna göre, ölçekli olmayan şeylerde zekâtın olmaması esasında daha önce gelir.

Ali b. Ebî Tâlib'ten -Allah ondan râzı olsun- merfû olarak -mevkûf olarak da denilmiştir- rivâyet olunduğuna göre, o şöyle demiştir:

{ لَيْسَ فيِ الْخُضْرَوَاتِ زَكَاةٌ } [ رواه الترمذي وصححه الألباني ]

"Sebzelerde zekât yoktur."[3]

Yine, Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- ve onun halifeleri zamanında Medine'de sebzeler ekildiği halde zekâtları verilmemiştir.Bu ise, sebzelerde zekâtın gerekmediğine delil teşkil eder.

Yine, bahçenizi ticâret için değil de kendi şahsî ihtiyaçlarınız için kullanmanız da bu bahçenizde yetişen ürünlerde zekât gerekmediğini teyid eder. Fakat ticâret için ise ve kazancın üzerinden bir tam hicrî yıl geçmişse, bu takdirde o mala zekât gerekir.

Yine de en iyisini Allah Teâlâ bilir.



[1] 1 Vesk= 60 Sâ' eder. 60x5 = 300 Sâ' eder. Günümüzde 1 Sâ' yaklaşık olarak 2.5 kilograma tekâbül eder. Bu takdirde 5 Vesk: 300x2.5= 750 kg eder. 

[2] Buhârî ve Müslim

[3] Tirmizî rivâyet etmiş, Elbânî de "hadis, sahih" demiştir.

Go to the Top