Hadise (aykırı olsa bile) mezhebin görüşü tercih edilebilir mi ?

Fetvalar Materyal hakkında bilgi
Adres: Hadise (aykırı olsa bile) mezhebin görüşü tercih edilebilir mi ?
Dil: Türkçe
Fetva: Muhammed Salih el-Muneccid
Yayınlayan: www.islamqa.info web sitesi
Kısa Tanım: Benim sorum, hadislerle, Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-’in sünneti ve mezheple ilgilidir. Yaşadığım ülke halkı, Şâfiî mezhebine uymaktadırlar.Bazı durumlarda Şâfiî mezhebinin görüşü, hadise ve sünnete tercih edilmektedir.Buna göre benim bu durumda Şâfiî mezhebine mi, yoksa sünnete mi uymam gerekir?
Örneğin: Şâfiî mezhebinde erkeğin abdesti, kasten veya hata yoluyla kadına dokunmasıyla bozulur. Bu kadın, ister erkeğin mahremlerinden bir kadın olsun, isterse namahrem bir kadın olsun, fark etmiyor.Ben, Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-’in, sabah namazlarını edâ ederken Âişe’nin -Allah ondan râzı olsun- ayaklarını (çekmesi için) hareket ettirdiğini okudum.
Ülkemde insanlara, hac sırasında abdest niyetlerini, Şâfiî mezhebinden Hanbelî mezhebine çevirmeleri öğretilmekte ve bu insanlar, Hanbelî mezhebine mensup kimselerin abdest aldıkları gibi abdest almaktadırlar.Bunun arkasındaki sebep ise, yukarıdaki örnekte geçen sebebin bizzat kendisidir. Buna göre bu hareket doğru mudur? Yani hac sırasında bir mezhepten başka bir mezhebe geçmek, doğru mudur?
Örneğin: Şâfiî mezhebine göre sabah namazının farzında Kunut duâsı okumak, müekked sünnet sayılır. Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- sabah namazının farzını kılarken böyle bir şey yapmış mıdır?
Sabah namazının farzında kunut duâsını okumayanın hükmü nedir?
Eklenme tarihi: 2013-03-24
Kısa link: http://IslamHouse.com/418727
Bu başlık, aşağıdaki konulara göre sınıflandırılmıştır:
Bu kart aşağıdaki dillere çevrilmiştir: Arapça
Materyalin İlişikleri ( 2 )
1.
Hadise (aykırı olsa bile) mezhebin görüşü tercih edilebilir mi ?
202.2 KB
: Hadise (aykırı olsa bile) mezhebin görüşü tercih edilebilir mi ?.pdf
2.
Hadise (aykırı olsa bile) mezhebin görüşü tercih edilebilir mi ?
1.9 MB
: Hadise (aykırı olsa bile) mezhebin görüşü tercih edilebilir mi ?.doc
Go to the Top