حقوق الزوج على زوجته

مقالات البطاقة التعريفية
العنوان: حقوق الزوج على زوجته
اللغة: تركي
تأريخ الإضافة: 2007-12-25
الرابط المختصر: http://IslamHouse.com/69207
:: هذا العنوان مصنف موضوعياً ضمن التصانيف الآتية ::
- هذه البطاقة مترجمة باللغات التالية: تركي - تايلندي - مليالم - بنغالي - بوسني
نبذة موسعة

Ebû Hureyre'den-Allah ondan râzı olsun- rivâyet olunduğuna göre, Peygamber-sallallahu aleyhi ve sellem-  şöyle buyurmuştur:

 "Şayet ben, bir insanın başka bir insana secde etmesini emredecek olsaydım, kadına, kocasına secde etmesini emrederdim." (Tirmizi, Ebû Dâvûd, İbn-i Mâce ve İmam Ahmed)

Ümm-ü Seleme'den-Allah ondan râzı olsun- rivâyet olunduğuna göre, Rasûlullah-sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:

"Hangi kadın, kocası kendisinden râzı olarak vefât ederse, cennete girer.'' (Tirmizî)

Ebû Hureyre'den-Allah ondan râzı olsun- rivâyet olunduğuna göre, Peygamber-sallallahu aleyhi ve sellem-  şöyle buyurmuştur: "Erkek, kadınını yatağına çağırır, kadın da gelmeye yanaşmaz, erkek öfkelenmiş olarak sabahlarsa, melekler sabaha kadar kadına lânet ederler.''(Buhari ve Müslim) Ebû Hureyre'den-Allah ondan râzı olsun- rivâyet olunduğuna göre, Peygamber-sallallahu aleyhi ve sellem-  şöyle buyurmuştur: "Kadın küskünlükle kocasının yatağından ayrı olarak sabahlarsa, yatağa dönünceye kadar melekler onu lânetler."(Buhari ve Müslim) Ebû Hureyre'den-Allah ondan râzı olsun- rivâyet olunduğuna göre, Peygamber-sallallahu aleyhi ve sellem-  şöyle buyurmuştur: "Ey Allah'ın Rasûlü! Hangi kadın daha hayırlıdır?' diye soruldu.Buyurdu ki: "Kocası bakınca onu sürura garkeden, kendisine emredince itaat eden ve nefsinde kocasının hoşuna gitmeyen şeyde ve kocasının malında ona muhalefet etmeyen kadın!" diye cevap verdi." ( İmam Ahmed) Ebu Saîd-Allah ondan râzı olsun- anlatıyor: "Safvân b. Muattal'ın hanımı, yanında Safvân da bulunduğu bir sırada Rasûlullah-sallallahu aleyhi ve sellem-'e gelerek: "Ey Allah'ın Rasûlü! Namaz kıldığım zaman kocam beni dövüyor, oruç tuttuğum zaman da orucumu bozduruyor, güneş doğuncaya kadar da sabah namazı kılmıyor!'' dedi.Rasûlullah-sallallahu aleyhi ve sellem-, hanımının bu söyledikleri hakkında Safvân'a sordu. Safvân: "Ey Allah'ın Rasûlü! "Namaz kıldığım zaman dövüyor '' sözüne gelince, ben yasakladi[im halde o (bir rekatte uzun) iki sûre okuyor, dedi. Rasûlullah kadına: "İnsanlara tek sûrenin okunması yeterlidir, '' buyurdu. Safvân devam etti: "Oruç tuttuğum zaman orucumu bozduruyor '' sözüne gelince, "Hanımım oruç sürekli tutuyor.Ben gencim, hep sabredemiyorum" dedi. Rasûlullah-sallallahu aleyhi ve sellem-: "Bir kadın kocasının izni olmadan (nafile) oruç tutamaz!'' buyurdu. Safvân devamla: "Güneş doğuncaya kadar sabah namazı kılmadığım sözüne gelince, biz (gece çalışan) bir âileyiz, bunu herkes biliyor. (Sabaha yakın yatınca) güneş doğuncaya kadar uyanamıyoruz'' diye açıklama yaptı. Rasûlullah-sallallahu aleyhi ve sellem-: "Ey Safvân, uyanınca namazını kıl!" buyurdu." ( Ebu Dâvud )

Go to the Top